Weer thuis..

Geland in Zunderdorp. De boel was redelijk zoals ik het achtergelaten had, maar genoeg te doen. Op zich fijn, maar helaas ook slecht nieuws. Al een maand ligt er een overlijdenskaart te wachten. Ingeborg blijkt te zijn overleden.
De laatste vijftien jaar geen contact meer mee gehad, maar in de week van haar overlijden, toen ik in Suriname zat, moest ik aan haar denken. 5 februari is haar verjaardag, gelijk met die van Paul en Victor. Ik dacht overigens sowieso met enige regelmaat aan haar, net zoals ik aan andere mensen denk die ik vaak lang niet meer heb gezien of gesproken. Was haar langzaam uit het oog verloren toen ik aan de kinderen ging. Geldt wel voor meer mensen. Geen gedoe mee gehad, gewoon weggeëbd.

Inge was een studiegenoot uit de jaren negentig. Iets ouder dan ik, want ze was oorspronkelijk politicologie gaan studeren, alvorens halverwege te switchen naar bouwkunde. We waren beide woonachtig in Amsterdam en reisden soms samen naar Delft. Ook beide eeuwige studenten, nou ja, in ieder geval wel lang; bij haar schoot het evenmin op als bij mij. Ze had twee zussen, de tweeling Sabine en Karin. Haar vader overleed vroeg, in het begin van onze studietijd, haar moeder ging kranig door.
Destijds een wat sprieterig meisje met een pony en veelal kort haar. Aan make-up deed ze niet. Alternatief, maar niet trendy. Een zeer herkenbare lach die ze vaak liet horen. Een lieve vrouw, zat geen kwaad in, maar ook wel complex. Ik merkte op dat haar hoofd nooit stil stond. Hoofdzaak en bijzaak liepen bij haar flink door elkaar heen. Gekke dingen met haar meegemaakt. Ze is ook een paar keer meegegaan naar Frankrijk in een bouwploegje. Dat organiseerde ik zo af en toe in de jaren negentig en begin deze eeuw. Ze vond het leuk, ff weg uit de stad, tussen de klussers. Ook een periode veel met haar gefietst. Van skiën en schaatsen moest ik nooit veel hebben, dus dat mocht ze alleen doen, maar fietsen was leuk. Af en toe deed ze wat tekenwerk voor me. We zaten altijd in relaties en ondanks dat het een vriendschap bleef, was er toch iets extra tussen ons. Geen passionele liefde, maar ook niet alleen vriendschap. Misschien kwam het doordat ze iets kwetsbaars had, maar iets gaf haar wat extra’s, iets speciaals. Wat een vrouw een extra plekje in je hart geeft, bij mij tenminste.
Toch verwaterde het tussen ons. Eigenlijk wel jammer, zeker nu ze dood is. Geen kans om ff bij te praten, geen potje kaarten in de aula van het verzorgingstehuis of op een bejaardenboot. Zonder dat ik haar miste, mis ik haar nu enorm.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.