Al een tijd waart er in Nederland de zevenvinkjes-beeldspraak. Voor de nieuwkomers; zeven vinkjes betekent dat je geboren bent voor het succes of zo. Dat alles meezit. Tenminste, ik geloof dat dat de bedoeling is. Sander Schimmelpenninck is zo iemand, geboren als man, getogen met een gouden lepel, gestudeerd enz. Hij zit er zelf geloof ik het meeste mee. Ik lees weinig over die zeven vinkjes, maar als ze ergens ter sprake komen, komt Sander ook voorbij in het gesprek.
Ik ken Sander nauwelijks. Heb ooit het huis van zijn ouders gerestaureerd met Frederik, op een moment dat hij als jong volwassen puber op het punt stond het ouderlijk huis te verlaten naar een of andere upper class kak opleiding in ik meen Engeland. Aardige jongen vond ik destijds, kan niet anders zeggen, maar veel meer weet ik niet van m, mede daar ik hem nauwelijks volg. Af en toe krijg ik een column van m doorgestuurd waarin hij zich bijvoorbeeld opwindt over de verkiezingswinst van de PVV of zich ergert aan een andere rechtse misstand. Soort ‘salonsocialist’ zouden ze m in de jaren tachtig genoemd hebben. Toch blijft hij voor mij onlosmakelijk verbonden met die verschrikkelijke vinkjes-metafoor en hij zelf lijkt er ook maar niet los van te komen.
Het mooiste kenmerk van de zeven vinkjes is, dat vrijwel iedereen die aan de criteria voldoet, steevast het achtste vinkje mist. Dat vinkje is in principe facultatief in te vullen, maar kan je het mooist omschrijven als, vind ik, zelfreflectie. Of de Sander, Donald, Charles of welke willekeurige naam ze dan ook hebben, ze hebben veelal iets essentieels in hun jeugd gemist dat ze de rest van hun leven in de weg kan blijven zitten. Hoeveel geld ze ook van hun pappie hebben meegekregen, hoe mooi ze ook zijn afgestudeerd in de rechten of economie, hoe fantastisch het netwerk ook is wat ze door de jaren heen bij elkaar hebben gegolfd, velen krijgen het maar niet voor elkaar om als ze in hun spiegel kijken, ook daadwerkelijk iets te zien. Als het allemaal in de jeugd zo mee zat, zal je toch iets moeten bedenken, iets van tegenslag of zo, iets wat je zal moeten overwinnen om verder te komen. Zeg maar het na de hockeytraining net iets te langzaam door het Amsterdamse bos lopen om daarna de bus naar huis te missen, in plaats van het opgehaald worden door je ouders.
Donald vind het allemaal wel best zo. Zeven vinkjes, geld zat om vrouwen, kinderen, golfbanen, waarheden en jachten te kopen, hij vindt het allemaal prima. Nul zelfreflectie ‘and he couln’t care less‘. Charles lijkt in de decennia voor zijn koningsschap genoeg leergeld te hebben betaald om in zijn nadagen toch met enig inzicht te kunnen navigeren. Sander is nog zoekende, tuurt maar in die spiegel van zelfreflectie, blijkt wederom uit de titel van zijn column, maar lijkt nog weinig te zien. Sorry Sander, het blijven doorzaniken over je vinkjes is minstens zo sneu als het ontkennen ervan. Je bent nog jong, stop met die suffe columns en ga wat zinnigs doen.