Kultuurkamer

Het oude Prins Bernhard Fonds, later het Prins Bernhard Cultuurfonds en binnenkort Het Cultuurfonds, was tot voor kort gehuisvest in een van de huizen van vereniging Hendrick de Keyser, mijn oude baas. Na alle commotie, ontstaan door het open deuren intrappen van de geschiedenis van de oude prins, is zijn naam klaarblijkelijk te controversieel geworden. De organisatie zag de bui al hangen, want de naamsverandering is in voorspelbare stapjes gegaan. Niet erg handig in mijn ogen om voor een naam te kiezen die veel gelijkenis vertoond met het censuurdispuut dat in het bezette Nederland het scepter zwaaide, maar wel zo komisch derhalve.

Het had eerdere besturen gesierd om in de tijd dat de oude prins nog leefde voor een naamsverandering te gaan, maar in de tijd van Juliana was enige kritiek op het functioneren van deze monarch en haar gemaal verre van salonfähig en droogden de financiële bronnen vast op bij zo’n zeker als belediging opgevatte stap. De heren bestuurders konden waarschijnlijk hun kruiwagen-carriere ook aan de wilgen hangen dus alles bleef bij het oude. Tot nu toe. Waar onder Beatrix een naamsverandering nog zeker tot represailles had geleid, daar blijft t nu stil. Het moment om definitief afscheid te nemen van Unser Prinz.

Het doet mij terugdenken aan mijn tijd bij HdK, van 1997 tot 2000. Als daar de naam van het Prins Bernhard Fonds viel, dan ging Susan, de algemene secretaresse, zachtjes praten. Alsof de prins himself aan de lijn hing en meeluisterde. Als er ergens een huurder van de Vereniging een vorstelijke behandeling kreeg, was het wel ‘Het Fonds’. Niet alleen dat HdK een fikse huur jaarlijks ontving voor H476, de buidel werd ook menigmaal gespekt met PBF- donaties. Wanneer in het verleden het voortbestaan van HdK aan een zijden draadje hing, daar schoot het fonds menigmaal te hulp. Deze gang van zaken hoort bij de subcultuur waarbij men de eigen soort graag en gul helpt, maar ook elkaar waar nodig de hand boven het hoofd houdt en de vuilnis niet buiten zet. Ook HdK heeft een fout verleden; macht corrumpeert. Ik vrees dat met deze wat klungelige naamsverandering van het PBF weliswaar de schijn wordt gewekt te breken met een fout verleden, de PBF-bestuurders en die van HdK komen nog immer uit hetzelfde potje ons soort mensen dat al ver voor het uit Duitsland inkopen van onze foute prins het scepter in een groot deel van de besturen in Nederland zwaaide, elkaar geld, macht en baantjes toeschuift en vooral de hand boven het hoofd houdt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.