Jonquille, het Geel van 1959

Vandaag gearriveerd, de van de week aangeschafte DS19 in de bijzondere kleur Jaune Jonquille. Nees bracht haar en een donorchassis van Limburg naar Zunderdorp. Ze komt uit 1959, geproduceerd en gekentekend in Frankrijk. Jaren als project bij een garage gestaan, maar de voormalige eigenaar kwam er toch nooit aan toe.

Wim tipte me verleden week. Ze stond bij Jurgen en Thomas. Die twee hadden haar meegenomen uit Frankrijk als mogelijk project, maar ook zij zagen er uiteindelijk vanaf. Of ik er aan ga beginnen, weet ik nog niet. Voorlopig gaat ze na een schoonmaakbeurt onder zeil want de winter komt eraan. Geeft mij de tijd om de ontbrekende of in slechte staat verkerende onderdelen te verzamelen.

De auto is redelijk compleet. De achterbumper ligt in de auto, evenals wat technische onderdelen die uit de motorruimte zijn gehaald. De motor is los en draait regelmatig op de startmotor rond, maar er zit veel oppervlakteroest in de motorruimte en de beruchte waterpomp is afgebouwd en zoekgeraakt. Het dashboard is ook vrij compleet, alleen het klokje op de asbak is weg. Het kunststof is door zoninwerking vrij verweerd geraakt en ingezakt hier en daar, maar al met al lijkt het me toch redelijk goed te restaureren. Het plaatwerk is matig, het chassis is ook niet top, maar ombouwen op een ander chassis lijkt me ook een mijl op zeven. Eigenlijk is alleen de bodemplaat slecht en zou je die moeten vervangen over de gehele lengte. De opstanden en binnenschermen lijken goed genoeg om te handhaven, zodat het best te overzien is. Rest een beetje laswerk in de kofferbak.

Kortom, een leuke basis, maar wel een uitgebreide aanpak noodzakelijk.

Voor zover ik kan overzien zijn er drie eigenaren geweest. De carte grise is van 1965 en de eigenaar heeft de auto verkocht in 1989. Hij woonde in departement 11. De nieuwe eigenaar was waarschijnlijk de man die de auto bij de Peugeot-dealer in Renwez heeft neergezet, waar Jurgen en Thomas m hebben weggehaald. De kans is dus vrij groot dat er slechts door twee eigenaren in is gereden. Aan de stickers op de ruit te zien, lijkt het alsof er rond 1975 voor het laatst mee op de weg is gereden. De auto is na 16 jaar min of meer stilgezet en tot op heden niet meer op eigen kracht verplaatst. De tellerstand staat op ruim 19 duizend kilometer.

Kijk verder op citroen-ds19-1959-jaune-jonquille

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.