Het Ei van de Scheepsbouwweg

In 2010 zat ik nog volop met Sven en Othmar in het IGLEO- project. Een van de te bewandelen trajecten was het in Zunderdorp bouwen van testgebouwen. Toen we er een stuk of drie hadden staan, hebben we de toenmalige stadsdeelwethouder Kees Diepeveen uitgenodigd om eens te komen kijken. Misschien zou er meer uit rollen, ambitieus dat we waren. Hij was erg enthousiast en aangezien de bouw in die tijd aardig op zijn reet lag kregen we in de maanden erna wat mogelijke locaties aangeboden om iets leuks te kunnen bedenken. Na een paar kleinere locaties te hebben bekeken op de Buiksloterham en NDSM bleef uiteindelijk de Scheepsbouwweg over om een plan te ontwikkelen.

Na een jaar of twee om tafel te hebben gezeten met Jan en Hugo van de gemeente, lag er op deze wat fors uitgevallen hondenuitlaatstrook, een schetsontwerp van 60 duurzame kleinere (50-90 m2) woningen, verdeeld over drie blokken, waar de heren en dames van de gemeente wel mee uit de voeten konden. Ondertussen was Joost aangeschoven als ontwikkelaar met de munten. Het plan moest naar de gemeenteraad voor wat hamerstukken en ik was na al dit al aardig uitvergaderd. Joost pakte het project over en nam een andere architect in handen om de vergunningen mee af te handelen. In 2018 begon de bouw en rond de jaarwisseling werden de eerste woningen over gedragen. De verkoop in 2016 was na het aantrekken van de huizenmarkt een enorm succes. Waren we met Diepeveen gestart met huurwoningen voor studenten en asielzoekers, later werden het starterswoningen, maar uiteindelijk ordinaire middensegment koopwoningen. Joost was er niet rouwig om, ik ook niet, maar de wegen der gemeente zijn onnavolgbaar.

Nu ja, bij het traject van na 2014, was ik nauwelijks meer betrokken, maar ik vind het wel erg leuk dat het gebouwd is. Ondanks de wat afwijkende gevel met de Albert Speer-achtige fries, is het toch nog zeer herkenbaar als het ontwerp dat ik met mijn overlegpartners in elkaar heb geflanst. Een ander leuk staartje van het project is, is dat Sven (en Eefje), ondertussen vader geworden, een van de woningen heeft gekocht. Hij was er na een klein jaar nog erg blij mee, en ik dus ook. Toch wel leuk, een gesjeesde restauratiearchitect die zestig woningen in de stad heeft meebedacht. Doe ik niet alles fout in mijn leven;-).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.