Goud Zij Met Ons

Al drie jaar duurt het. Er leek maar geen eind aan te komen. Toch is de bouw van het laatste huisje over het dode punt heen. Eindelijk. Nog een paar loodjes..

Het plan was om met de laatste IGLEO blokken, die ik een jaar of acht geleden heb laten maken, wederom een experimenteel huisje te bouwen. Nu eentje die bestaat uit functionele houten kisten, minimaal qua volume, mooi passend op elkaar. De IGLEO blokken worden er omheen geplaatst ter isolatie, maar ook om het gezicht te bepalen en met een boodschap. Het project is eerder een kunstwerk om in te wonen, dan een huis met een statement.

Rondom, over de vier gevels worden diverse woorden geplaatst in de vorm van een anagram per gevelvlak: GOUD ZIJ MET ONS. Het karakteriseert de huizenmarkt in Nederland en meer dan dat. De doorsnee Nederlander baseert zijn bestaansrecht tegenwoordig op de woning waarin hij of zij woont. Als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt, deed je al jaren niet meer mee, maar als je tegenwoordig niet over een flinke berg munten beschikt, kan Nederland weinig voor je betekenen. Sociale huurwoningen zijn tegenwoordig ook duur, zeker zonder huursubsidie, maar de bewoners daarvan bouwen geen overwaarde of vermogen op. Huiseigenaren, zeker de vermogende daaronder, doen dat wel, ook niet voor niks. Zonder koopwoning doe je niet mee, ben je een verliezer. Wonen draait om geld en geld om wonen.

Het nieuwe huisje symboliseert dus de huizenmarkt, zowel huren en kopen, en ziet er straks derhalve ook uit als een gestapelde berg goudstaven met de cynische tekst. Op de achtergrond speelt ook mee dat het IGLEO- bouwsysteem, ooit door mezelf bedacht, uiteindelijk bedoelt was om met mijn twee partners, Othmar en Sven, geld te verdienen. Veel geld. Het heeft niet zo mogen zijn, op zich niet zo erg, maar de stapel met goud met IGLEO aan de zijkanten, licht zichtbaar in de blokken, gaat daar ook een beetje over. Het bleek geen product om vet geld mee te verdienen, zeker niet als je partners alleen voor snel geld hun bed uitkomen. Was succesvoller geweest als bouwsysteem in rampgebieden of zo; lekker goedkoop en doeltreffend, iets waar de Nederlandse bouw niet op zit te wachten, maar in arme landen juist het verschil kan maken.

De onderste laag is voor de voorzieningen als water, riool, elektra, die erboven voor een wc en een woonkamer, daarboven een douche en slaapkamer en bovenop een dakterras. Licht en verplaatsbaar, ruim zes meter hoog en ongeveer 3 bij vier meter in oppervlak. Ik hoop dat niks voldoet aan de bouwregelgeving, vandaar het bordje: Betreden en bewonen op eigen risico!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.