De Macht van het Getal

Nederland heeft 17.000.000 inwoners. Dagelijks sterven er ruim 420 mensen (CBS, 2019), in de winter wat meer dan in de zomer (hittegolven uitgezonderd). Dat vooral virussen zorgen voor deze seizoensschommelingen, is algemeen bekend, maar ook een hittegolf eist oudere slachtoffers.

Het Corona-virus zal zeker een verhoogd aantal overlijdens te weeg brengen. Afgelopen zondag 22 maart vielen 42 slachtoffers, 10 procent van wat er normaal dagelijks overlijdt. De RIVM dacht de maandag erop dat de piek bereikt was en dat de beperkende maatregelen hun vruchten afwierpen. Bijna een week later, op zaterdag 28 maart, ligt de nieuwe piek (het aantal dagelijkse doden) door Corona op 93, na een vrijdag van 112. Wel dient te worden meegenomen dat er waarschijnlijk meer doden zijn gevallen die wegens het niet getest zijn buiten de cijfers vallen en dat een deel van de Corona slachtoffers misschien anders ook in deze periode overleden waren. Kortom; misschien ietwat voorbarig, maar als je er vanuit gaat dat het aan het aantal aan Corona gerelateerde doden dit jaar op 3.000 ligt, dan zal het totale aantal in 2019 van ca 152.000 doden stijgen tot 155.000. Ca 2%. Zonder gedragsmaatregelen zal het vast wat hoger komen te liggen.

Het virus is niet zo zeer dodelijk of dodelijker dan andere Covid virussen of zelfs griepvirussen, maar het is wel erg besmettelijk en treft vooral de longen. Het gevolg is dat de ziekenhuizen snel overbelast raken. Opvallend hierin is vooral het aandeel van mensen onder de 70 jaar; alsof de afweerreacties in de longen bij deze groep heftiger is. Het aanpassen van ons gedrag is (tijdelijk) zeker gewenst; we moeten het niet te makkelijk maken voor het virus. Praktisch gezien is het jarenlang bezuinigen op de zorg minstens zo problematisch. Het gebrek aan mondkapjes, beademingsapparatuur, testen en personeel is iets wat je de politiek best mag aanrekenen. Het karig testen drukt de cijfers ook flink. Nu zie je echter het tegenovergestelde gebeuren; we worden opgezadeld met allerlei vrijheidsbeperkingen, een economie die op slot wordt gegooid en er wordt een aanslag gepleegd op de staatskas, maar straks zullen de bestuurders zichzelf weer flink op de borst kloppen over hoe goed ze het wel niet hebben aangepakt. Maar ja, nood breekt wetten.

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, natuurlijk niet. Het is fantastisch om te zien dat de BV Nederland vastloopt in zijn eigen krenterigheid en dommigheid. Geen Schiphol, geen files, geen toeristen die in horden door de Jordaan wandelen en fietsen. Op sommige plekken weer echte rust, geen onnodig lawaai. Kroegen dicht, rustige supermarkten, grappen en grollen op Whatsapp en het is aandoenlijk om te zien hoe Bang Nederland de macht wil grijpen met zelfbedachte vaak onzinnige regels en nutteloze beschermende maatregelen, zolang ze maar niet in uniform al deuren bonzend ‘Aufmachen’ gaan scanderen.

Ik pleit voor een Corona week, of nog liever, een Corona maand, ieder jaar opnieuw, om onze glorieuze overwinning op dit super-dodelijke virus te mogen herbeleven. Alles plat en zeker inclusief zelfgebreide mondkapjes en ellebooggroet!

https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/70895ned/table?dl=34328
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.