Biden’s Baby

Het zijn de nadagen van Mark Rutte aan het worden. Het premierschap loopt langzaam tot zijn einde. Een mooie periode. We hebben de afgelopen jaren wat afgelachen met Mark. Twaalf jaar premier, de jaren ervoor van getalenteerde joviale democraat uitgegroeid tot lijsttrekker en fractievoorzitter van de VVD, altijd bleef het luchtig en fijn om naar te kijken. Taalgrapjes en andere spitsvondigheden waren m niet vreemd en met uitspraken als ‘geen actieve herinnering aan’ en zijn hilarische grapperij op de ‘correspondents diners’ zullen we niet snel vergeten.

Helaas komt aan alles een einde, maar er gloort een nieuwe carriere voor hem aan de horizon. Met een beetje mazzel kunnen we nog jaren van onze Mark genieten! De kans is groot dat hij onze trotse secretaris generaal van de NAVO wordt. Het is een baantje dat voorbestemd is aan een Europeaan, maar wel eentje die zich zeer dienstbaar inzet voor de dienstdoende Amerikaanse president en de Amerikaanse belangen. Een kolfje naar de hand van onze Mark, die zich tientallen jaren de vonken uit zijn schoenen heeft gerend voor the happy few en Wakker Nederland.

Om deze nieuwe baan te bewerkstelligen laat hij zich de laatste maanden met regelmaat wederom van zijn leukste kant zien. Zowel de oorlog in Gaza als recent de Holocaust herdenking, hij laat geen kans onbenut om Biden te showen dat hij verreweg de meest geschikte kandidaat is voor de functie. Ook nu heeft hij gekozen voor humor als belangrijkste wapen. Zo vertelt hij dat heel Nederland als een blok achter Israël staat, Israël alle recht heeft om hard terug te slaan en dat hij het volste vertrouwen heeft dat deze joodse staat zich aan het oorlogsrecht zal houden. Het kabinet en vele andere oplettende Nederlanders lagen hoogstwaarschijnlijk dubbel bij deze uitspraken en ook ik kon mijn lach niet onderdrukken. We wisten toch allemaal dat Israël zoals zo vaak een veel groter bloedbad gaat aanrichten en juist onder de Palestijnse bevolking en dat maakt de subtiliteit van deze grappen onovertroffen. Veel ambtenaren van de diverse ministeries hebben helaas weinig gevoel voor deze vorm van humor. Ze voelden zich gepasseerd en hadden graag mee willen praten over het Israël-standpunt, maar ze hebben niet door hoe belangrijk het is dat de creërende MP hierin solitair moet opereren. Het is de enige manier om zijn welbespraaktheid en zijn fijnzinnige gevoel voor humor naadloos in elkaar te laten vloeien.

Tijdens de laatste Holocaust-herdenking deed hij er nog een schepje bovenop. Hij steunde het joodse volk door een directe link te leggen tussen de miljoenen joodse slachtoffers in WO2 en de moordpartij van 7 oktober. Het enige verschil was deze keer dat het hek al jaren om het Palestijnse volk staat en de tanks, artillerie, vliegtuigen en militairen uit het joodse deel komen interveniëren, wat de beeldspraak natuurlijk extra lachwekkend maakt. Natuurlijk is het not done om grappen te maken over de holocaust, maar hij doet het zo subtiel dat weinigen het door hebben. De clue kwam waarschijnlijk pas ruim na de herdenking aan bij de meeste gasten, die geheid nog urenlang hebben nagenoten van zijn spitsvondigheden. Ook Biden zal de grappen vast zeer kunnen waarderen en ik vermoed dat het aanstellen van een waardige opvolger van Stoltenberg een formaliteit is.

Hij zal een waardig opvolger worden in het rijtje met de onvolprezen Jaap de Hoop Scheffer en natuurlijk Joseph Luns! Straks een illuster drietal waar we trots op mogen zijn!

(Het is wel te hopen dat misselijkmakende grapjassen niet de onsmakelijke link leggen tussen de hielenlikkende secretaris generaal en de volgzame Duitse kampbewaker).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.