Buitenverblijf Zunderdorp

P1070317

Het Project.

Op het landje direct achter de testlocatie Zunderdorp zal de komende tijd een nieuw IGLEO bouwwerk het licht zien. Het gaat om een multifunctionele ruimte, voorzien van een veranda en een balkon. Het huis komt op een verhoging te staan, ca 80 cm van de grond. Een van de uitdagingen is om het verblijf uit drie koppelbare en transporteerbare elementen. Het is dus mogelijk om snel en eenvoudig het huis te verplaatsen. Niet dat dat de bedoeling is, maar het kan heel handig zijn.  Verder zijn er uitdagingen in het laten begroeien van het huis, het toepassen van een volledig selfsupporting systeem van zonne-energie, regenwater-hergebruik en verwarming via biomassa. Voor sommige zaken moet nog wel even gespaard worden, maar aangezien de meeste bouwmaterialen voor de basis-elementen binnen is, gaan we beginnen.

De Planning.

Vanaf 5 november 2014 gaan we proberen op alle dagen dat er droog weer is voorspeld, werkzaamheden uit te voeren. Iedereen die wil kan meedoen. Het is wel handig om je even aan te melden, al was het alleen maar voor het voedsel dat meegesleept wordt. Er is een lijst met werkzaamheden die we de komende tijd gaan uitvoeren:

Najaar en Winter 2014-2015

 • verwijderen onkruid, vlier en snoeien bomen
 • verplaatsen pipowagen
 • grondverbetering tpv pipowagen
 • uitproberen schroefpalen
 • opbouwen van stelsysteem op de schroefpalen en opbouw
 • maken en monteren opbouw
 • voorbereiden en bouwen 6 vloer- en daksegmenten
 • voorbereiden en bouwen 2 wandsegmenten
 • voorbereiden en bouwen raamwerk / kozijnen/ deuren*
 • maken hoekoplossing
 • monteren segmenten op opbouw
 • plaatsen glas*
 • afwerken dak
 • voorbereiden en plaatsen veranda
 • voorbereiden en plaatsen balkon
 • maken trappen
 • plaatsen verwarming*

Voorjaar 2015

 • aanpassen groen op locatie
 • plaatsen nieuwe beplanting rondom verblijf*
 • aanbrengen zonnepanelen*
 • aanbrengen regenwateropvangsysteem*

De met een * aangeduide werkzaamheden zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Dit gooien we eerst nog in de groep alvorens we definitief een besluit nemen. Graag jullie inbreng. Voor de mensen die willen meewerken; graag aanmelden via email (dr.querido@online.nl) of telefoon (0616110892).

WEEK 1, zo 9 nov-15 nov 2014.

De voorbereidingen zijn weliswaar eerder getroffen door de aanschaf van materiaal en het maken van speciale onderdeeltjes, maar het echte handwerk is nu echt begonnen in de vorm van het assembleren van de vloer-, wand- en dakelementen. Als eerste worden de vloer- en dakelementen gemaakt. Die zijn min of meer identiek aan elkaar. Op maandag staat de teller al op anderhalf van het totaal van zes.  Met dit tempo zijn we na een week met de wandelementen klaar, maar er moet nog een levering metaalwerk langskomen en als die vertraagd is, zal dat wel voor oponthoud zorgen.

het 2e vl-deel in wording

In de eerste week test ik een nieuwe manier van een uiteinde van de trekstang. Er zijn twee mogelijkheden; 1. de trekstang eindigt met een schroefbus M16 met een opgelaste volgplaat 2. de trekstang heeft een in het werk opgelaste volgplaat. We hebben beide toegepast en beide oplossingen werken. De toepasbaarheid zal in de toekomst afhankelijk zijn van de situatie.  Een andere test is het beeindigen van de voer- en dakelementen met een plank met een dikte van 2,5 cm, zoals de andere planken in de elementen. Deze planken hebben ook nog een uitgefreesde sparing voor de volgplaat. De uitvoering lijkt wel redelijk te gaan, maar de planken buigen toch wel wat door na het opspannen.

opschroefvolgplaatoplasvolgplaat

WEEK 2, zo 16 nov-22 nov 2014.

De eerste vloer- en dakelementen zijn klaar. Maandag 18 november hadden we er vier. Nog twee te gaan en dan de wandelementen.  In deze tweede week kom ik terug op het toepassen van de relatief dunne eindplanken. Ze houden het wel, maar een wat grotere dikte is gewoon netter en technisch beter. Nu laat ik het maar zo, maar bij productie gaan we over naar een plankdikte van ca 35 mm ipv de nu gekozen 25 mm.

pakket vld elementen

Er zijn kleine trucjes bedacht om de delen sneller te kunnen fabriceren. In je eentje kan je nu drie elementen op een dag maken, met zijn tweeën waarschijnlijk wel vijf. Dat betekent met een goede voorbereiding dat je met twee man  in twee dagen alle wand-, dak- en vloerelementen in elkaar schroeft voor een gebouw als deze. Das mooi, eigenlijk fantastisch. We doorwerken en vroeg beginnen.  Deze week ga ik eindigen met alle wand-, vloer- en dakelementen.

laatste vloer/dakdeelde blokken voor in het laatste vloer/ dakelement

opgelaste volgplaat een  draadstang met de opgelaste volgplaat beschermd met zwarte verf

moerenzijdede zijde met de zeven moeren

De wanddelen kenmerken zich door het ontbreken van drie planken. Hierdoor schroef je de latten in de pasbussen in plaats van de planken.

schroef wandelement

Op zaterdag 22 waren de wand en vloer/dakelementen conform planning klaar.

WEEK 3, zo 23 nov-30 nov 2014.

Nu gaan we beginnen aan de hoeken. De bedoeling is om ronde hoeken te maken. ik heb nog wat verlate multiplex platen staan, 18 mm, die zeer geschikt zijn om te gebruiken voor deze hoeken. Door het zagen van cirkels van de juiste diameter en deze cirkels later weer in taartpunten te zagen, creëer je een basis voor een hoekpunt.

Door het mooie weer van de laatste dagen, ben ik weer naar buiten gegaan om het bouwterrein schoon te maken. De plek waar de pipowagen stond, ligt vol met restanten hout en stenen. Hierachter ligt nog een strook, ondergegroeid met brandnetel en vlier. Vooral de vlier is lastig te verwijderen, omdat het groeit als onkruid en het is ongewenst als de restanten naderhand weer gaan groeien onder het huisje. De pipowagen is achter op het terrein terechtgekomen met uitzicht op Broek. Piet heeft een handje geholpen en de trekker kwam erg van pas bij het verwijderen van de stronken vlier.

westzicht kaal terrein

WEEK 4, zo 1 dec-7 dec 2014.

Verleden week eindigde met temperaturen van rond het vriespunt en een vervelende oosten wind,  zo begon helaas ook deze week. Ik draai maar halve dagen, ca 4 uur op een dag. Komt sowieso beter uit met de feestdagen in aantocht. De grond is nog niet bevroren, dus tijd om de paaltjes uit te zetten en ze in de grond te schroeven. De eerste paal stond voor dinsdag op het programma. Dat ging uitstekend. Zo goed, dat je denkt; ‘dat kan niet goed zijn’. De laatste 50 cm erin gedraaid met een zelfgemaakt stukje gereedschap. De paal zit nu bijna geheel in de grond en steekt ca 20 cm boven maaiveld uit. Rondom de paal heb ik een stuk uitgegraven en voorzien van zand. Dit lijkt meerdere voordelen te hebben; de paal zit steviger in de grond en kan je niet meer in de top ronddraaien en je kan later indien nodig makkelijker een betonnen krans om de paal heen storten die ook draagvlak heeft naar de ongeroerde grond. We zullen zien. Ik heb er een pvc maatbuisje naast gezet om bij en na het opbouwen te kunnen controleren wat de paal gaat doen.

schroefpaal halverwegeschroefpaal met zand

schroefpaal klaar met meetbuis

WEEK 5, zo 8 dec-14 dec 2014.

Deze week is gebruikt om het frame te construeren wat het huis gaat dragen. De twee langsliggers worden op vier plekken, twee per stuk, ondersteund door de schroefpalen. Deze palen staan aan de uiteinden, in het midden is per ligger een extra steun toegevoegd. Deze steun deelt de overspanning van 5 meter tussen de schroefpalen in tweeën en bestaat uit een stelbaar draadeind met een betontegel op een zandkegel in het veen.

Het gebruikte hout ligt al een tijdje en is te kort; de liggermaat is ca 7 meter, de balkmaten zijn maximaal 5, dus moet er gelijmd worden. De dwarsliggers zijn met 5 meter wel op maat en hoeven niet verlijmd te worden. Ik heb er bij nader inzien wel een paar extra nodig,  dus de oude stapel wordt geheel gebruikt. Het slechte hout gaat in de kachel.

houten frame

WEEK 6, zo 15 dec-21 dec 2014.

Na een  regenachtige week toch wel wat vertraging opgelopen. Das het nadeel van buiten werken. De ronde hoeken zijn door Michel gemaakt, de vloerelementen liggen op hun plek, er is een wandelement opgezet en gestut, maar zeker drie werkdagen verloren. Donderdag ging het ook nog waaien, dus het ophijsen van het eerste dak-element, toch een heugelijk feit, zal rond de kerst moeten gebeuren.

WEEK 7, zo 4 jan-10 jan 2015.

Na de kerstvakantie en oud-en-nieuw zijn we weer begonnen. Helaas was er rond de kerst weinig te beleven. Het waaide alle dagen te hard voor het ophijsen en als er een redelijke dag was, kwam het met bakken uit de hemel. Leuk dat bouwen zo, maar je ziet nu wel de voordelen van het binnen bouwen. Een dakelement is er op gegaan vlak voor oud-en-nieuw, maar toen begon het weer te waaien en ook deze week begon met te veel wind.

Woensdag was het linker deel met het dakelement klaar. Het stellen ging vrij eenvoudig, de hoekversterkingen aan de bovenzijde waren geplaatst en de staanders van het middelste deel gemonteerd en voorzien van steunpunten; iets wat in bij het linker deel in het werk heb opgelost. Het middelste dakelement is donderdag geplaatst en na het vastzetten op zijn definitieve plek geschoven op vrijdag, wederom in de regen. Zaterdag was een mooie dag, dus een mooi moment voor een foto.

P1040348

WEEK 8, zo 11 jan-17 jan 2015.

Wederom regen. Nu toch maar verder gegaan, want ik lig toch wel aardig achter op schema. Dan maar nat. Het stellen van het tweede en eerste deel zal toch deels moeten gebeuren door het onderliggende frame te herstellen. Het hout vervormt toch wat meer dan ik had gehoopt en om de delen spanningsloos aan de bovenzijde te kunnen koppelen, moet er het een en ander worden bijgesteld. Helaas is door de stromende regen van de laatste dagen onder het frame een grote plas ontstaan die nauwelijks wegloopt. Het bemoeilijkt het stellen. Gelukkig ging het stellen voorspoedig en kon die maandag het wandvlak van het rechter deel geplaatst worden. Na weer een paar regenachtige dagen met natte kleding, staat eind deze week toch zo’n beetje het hele casco. Alleen het rechter deel moet nog nagesteld worden, maar daar wacht ik voorlopig mee totdat het in die hoek minder drassig is.

westzijde casco wk7

WEEK 9, zo 18 jan-24 jan 2015.

Een week van matig weer en veel ander werk. Alleen kunnen werken aan de gelaste hoekverstevigingen. Deze hebben een extra trekversterking over de vloer naar de eerste balk, net als bij een gevelanker van een monument. hoekverstevigingen1

hoekverstevigingen2

fijn, als je een beetje kan lassen.

WEEK 10, zo 25 jan-31 jan 2015

Een week met ander werk onder meer door het wisselvallige weer. Wel ontdekt dat er een lichte scheefstand is ontstaan door het ongelijkmatige zetten van het onderframe en dat er een typische verdraaiing zit in de beide wanddelen; door het niet gelijktijdig plaatsen en fixeren misschien? In ieder geval gecorrigeerd door twee diagonaal geplaatste spanbanden. Het onderframe voorzien van 4 extra steunpunten in de vorm van stapels tegels; gaan we later iets beter stelbaars van maken.

WEEK 11, zo 1 feb-7 feb 2015

De randen van het huis worden afgetimmerd. De delen van de veranda van de MYPLACE die vrij kwamen, zijn gebruikt om dit mee op te pakken. Ziet er meteen anders uit.

piep,rand1

Meteen wat takken uit de grote boom ernaast gezaagd. Hierna het rechter wanddeel nog wat extra gecorrigeerd.

WEEK 12, zo 8 feb-14 feb 2015

Weer een rustige week ivm ander werk en het vertraagde dakrubber. Is al twee weken geleden besteld, maar door de scherpe prijs waarschijnlijk niet meteen leverbaar. Hoe dan ook, het zijn slappe weken. Wel al begonnen met het zagen van het kozijnhout.

WEEK 13, zo 15 feb-21 feb 2015

Dinsdag is het rubber geleverd. Donderdag het triplex voor de hoeken gehaald. De spanbanden zijn helaas nog niet gearriveerd en ik denk ook niet dat die deze week nog komen. Zucht. Ik schuif alles maar naar week 14 door, ondanks de mooie dagen in het begin van de week. Wel het terrein een beetje kunnen opruimen. Dan maar een leuke sfeerfoto.

piep sfeer

WEEK 14, zo 22 feb-1 maa 2015

Het aftimmeren van de open ronde hoeken kan beginnen, want het dakrubber is er nu en er zijn qua weer wat betere dagen besteld. Het multiplex zit er snel in het rubber valt er mooi overheen. Twee spanbanden erom en het zit op zijn plek. Meteen wat vloerdelen uitgelegd om te kijken hoe het er uit gaat zien.

ronde hoeken

WEEK 15, zo 1- zat 7 maa 2015

vloerdelen los

Nu de vloerdelen er los in liggen, kunnen we meteen kijken naar de wanden, kozijnhout en het plafond. Ondanks het wat mindere weer, toch maar doorwerken.

kozijnhoutHet kozijnhout met epdm waterslag.

Ivm betaald werk en slecht weer ligt het even twee weken stil.

WEEK 16, zo 22 -29 maa 2015

doorzicht met vloerNa het stilliggen eerst begonnen met het definitief vastleggen van het dak; dit was door de storm losgekomen en een beetje gaan scheuren. Hierna de voerdelen geselecteerd, de nieuwe partij hout besteld en begonnen met de zijwand-betimmeringen.

wand

WEEK 17, zo 30 -6 april 2015

Begonnen met de electra. De wanden kunnen pas af als deze netjes in de muren zitten. Ook het eerste segment krijgt een plafond. De vloerdelen in de twee andere segmenten zijn toch wat krom en verkleurd, dus we gaan de nieuwe partij gebruiken voor de binnenbetimmering. De oude vloerdelen kunnen naar het terras en naar de buitenzijde.

WEEK 18, zo 7 -14 april 2015

De buitenbetimmering begint te vorderen.  Op het dak worden per segment vakken gespaard die later kunnen worden gebruikt voor vegetatie of zonnepanelen.

Weer twee weken betaald werk en dan twee weken op vakantie. Het nieuwe hout duurt toch langer dan belooft en de cabrio moet ook naar de spuiter. Het project komt min of meer stil te liggen tot medio mei.

WEEK 19, zo 10 -17 mei 2015

Terug uit Frankrijk en het hout is eindelijk binnen. De stapel ligt wel droog, maar onder de stapel van Dirk. We beginnen eerst maar aan de veranda aan de tuinzijde. Dat is al een gepuzzel, maar ook wel erg leuk om te doen. Aan de huiszijde komt de onderliggende constructie op het frame van het huis te liggen. Das handig ivm het zakken van constructiedeken; er komen dan geen kieren tussen huisje en veranda. Aan de tuinzijde komt een onderliggende constructie die uiteindelijk op steunt straattegels.

veranda tuinzijde

WEEK 20, zo 18 -24 mei 2015

Door het matige weer met veel buien ben ik na enig puzzelen weer binnen verder gegaan. In dit geval met de achterwand stellen en de plafonds. Ook het al liggende vloerhout vervangen voor het nieuwe hout. Het oude vloerhout gaan we gebruiken voor de veranda aan de oostzijde. ik kan dan meteen nadenken over de uitvoering van het tafelgedeelte van de veranda. Dat lijkt een leuke opgave, maar is niet zo eenvoudig als het lijkt.

WEEK 21, zo 25 -31 mei 2015

Op de hoeken na zijn de plafonds en de vloer gelegd. De delen liggen nog deels os, zodat ze nog na kunnen krimpen. Als de krimp er grotendeels uit is, kan de boel aangeschoven worden en vastgezet. Dan gaan we verder met de rondingen, die dan beter bepaald kunnen worden.

vloer met nieuw hout

verandatafelveranda met tafel

WEEK 22, zo 1 -6 juni 2015

De veranda is nu bijna klaar. De randen zijn versterkt, de tafelconstructie iets aangepast en het trappetje bedacht.

veranda bijna klaar

De tuin is aan de beurt en ik heb met Ragna besloten om aan de zuidzijde klimmend fruit te zetten, Rode Bes, Kiwi en Bosbes en onder de veranda, naast de poten, Hedera. Aan die kant zit ook een waterkuil waar grind in gaat.

WEEK 23, zo 7 -13 juni 2015

De veranda aan de oostzijde is aan de beurt. Ook hier eenzelfde constructie maar nu met meer oud hout en door het glooiende land dichter bij de grond dan de oostzijde. De betonplaten liggen steeds meer in de weg en dus beperk ik me tot het deel wat kort blijft.

veranda oostzijde

trappetje veranda oost

WEEK 24, zo 2o -13 juni 2015

Het trappetje aan de oostelijke veranda ziet er toch vrij lullig uit. Ik ga m slopen en vervangen voor een loopplank. Verder moet er nog het een en ander ondersteund worden aan de noordzijde van deze veranda. Het beoogde effect van de verandavloer die door het huis heen loopt, begint te werken.

veranda oost stuctrap

WEEK 25,

De veranda is af en het glas

hut glashut glas2hut glas 3

P1040903

voordeurvoordeur dichtstopkontakt

spannernieuwe dakomlijstingbredere veranda oostzijde

dakoverstek westzijde

trappetje

eend op bezoek P1070228

foto othmar

Tafel

Kunst

zeeg in dakrand oostzijde