Cilento en de natuur

Winter 2021-22

Loop je Laurino uit, dan sta je binnen een kwartier in de natuur. Aan de westzijde loopt de weg naar de kust. Deze doorkruist de oude middeleeuwse weg die nog wel beloopbaar is, maar grotendeels in verval. Voor wandelaars wel de route om verkeer te ontwijken en een kortere route te lopen. Onderaan deze weg zal je even over een vangrail moeten klimmen om de laatste honderd meter naar de eveneens middeleeuwse stenen brug te lopen. Vanuit hier zijn verschillende wandelroutes op te pakken: de asfaltweg volgen naar de zee, een bruggetje pakken en de heuvels in richting het noorden of naar het zuiden via een vallei vol rots en stenen maar zonder zichtbare rivier. De korte route langs de Calore start ook hier vandaan.

Aan de noordzijde van Laurino is een tweede uitgang. vanuit hier loop je de heuvels in tegenover de stad. Veelal gebrekkige wegen met oude olijfboomgaarden en oude boerderijtjes.

De derde uitgang aan de oostzijde kent hoog op de berg een middeleeuwse entree. De stadsbewoners gebruiken ook die nauwelijks, mede doordat hij erg steil is, en ook deze is aardig in verval geraakt. het uitzicht is echter adembenemend. Vanuit hier kan je routes lopen naar Valle dell’Angelo en andere stadjes, maar ook een lang pad naar het zuiden via dalen in de bossen.