Aruba

Na Curaçao is Aruba aan de beurt. Het eiland van Mayra en Roelof, vrienden uit Nederland. Ze hebben me in het verleden vaker uitgenodigd en nu is het zo ver.

Met Geri bezoek ik dit eland dat ongeveer half zo groot is dan Curaçao. Er wordt Papiaments gesproken, een taal met veel Spaanse, Engelse, Afrikaanse en zelfs iets Nederlandse invloeden. De eilandbewoners hier zijn minder opgefokt dan op Curaçao lijkt het, wat gemoedelijker. Misschien te maken met de geschiedenis; hier was weinig slavernij want geen doorvoerhaven van slaven of plantages zoals op Curaçao. Heden ten dage veel toeristen, vaak uit de VS ook wel wat uit NL en wat ‘buitenlanders’ uit Venezuela.

Oranjestad, min of meer de hoofdplaats van Aruba, is eigenlijk niet de moeite waard. Tenminste als je van oude gebouwen, architectuur of geschiedenis houdt. Wat dat betreft heeft Willemstad meer te bieden. De andere dorpen/steden op het eiland hebben nog minder te bieden dus ben je geïnteresseerd in culturele aspecten blijf lekker thuis. De natuur heeft meer te bieden. Er zijn verschillende mooie plekken te vinden, zoals het cactussenmekka Arikok, de ingestorte Natural Bridge (toeristen-ontvangstcentrum overslaan maar verder wandelen is zeker de moeite waard en de rest van de noordkant is sowieso ruig en leuk om te bezoeken. De toeristische zuidkant is vind ik nauwelijks interessant; een paar qua architectuur leuke hotels om te zien, park-achtige stranden vol met stoelen en ingesmeerde Amerikanen en een te kalme zee om lekker in te zwemmen. Aan de zuidkant, meer naar het oosten, vlak voor Sint Nicolaas, vind je een leuk ietwat primitief visrestaurant genaamd Zeerovers en dat is waarschijnlijk wel een van de weinige culinaire lichtpuntjes op het eiland, behalve als je dol op fast food bent.

De typische manco’s van de Caribische eilanden, die we bij Curaçao zagen, vind je hier ook. Goedkope benzine, matige wegen, alleen maar auto’s op een verdwaalde toerist na en belabberd openbaar vervoer. Ook de dubbele munt (Arubaanse florin/dollar), de wirwar aan taaltjes, gerichtheid op toerisme en een raar soort overbevolking. Dan heb ik het nog niet gehad over een haperende overheid, want daar weet ik te weinig van, maar ik vrees dat het allemaal redelijk vergelijkbaar is. Toch lijkt het hier allemaal minder problematisch dan op Curaçao, misschien wel door de continue stoom van dollars.

We komen aan rond Sinterklaas bij het paradijsje van Mayra en Roelof. Het is een erg mooi plekje, vlak tegen een natuurreservaat aan. Op het erf zijn drie huizen aanwezig waarvan er twee verhuurd worden. Het grootste huis is zeer smaakvol ingericht en heeft een heerlijke veranda, een lounge-achtige woonkamer met open keuken en diverse slaapkamers en badkamers. Naast het huis zit een leuk zwembad en ze hebben veel huisdieren; een paar honden, katten, kippen en nog wat. Achter hun huis begint het natuurreservaat waar we de tweede dag een flink stuk gelopen hebben.

Het ging qua temperatuur net, maar in een desolaat gebied lopen met alleen de schaduw van cactussen en een temperatuur van rond de 30 graden vergt enige voorbereiding, wat we nauwelijks gedaan hadden.We eindigden des avonds in de rosse buurt van Sint Niklaas, daar waar Roelof ons weer oppikte. De volgende dag hebben we een auto van m geleend en zijn we naar de noordpunt van het eiland gereden. Op het uiterste puntje wat gedronken en de toeristische zuid-westzijde bekeken. Ik heb niks met die grote hoteltorens en ben blij dat we bij M&R zitten, ook al grenst hun terrein niet direct aan de zee.

De derde dag zijn we naar de oostkant gereden en wel het noordelijke stukje kust. Beetje rondgereden en wegens de afwezigheid van enige vorm van politie kon de rijbewijsloze G ook een stukje rondrijden. Opvallend ook is de dierenbegraafplaats; een enorm terrein in de duinen waar iedereen zijn of haar Fikkie begraaft. Erg grappig om te zien. Het ruige gebied en de wat slechte wegen bracht ons een mooi uitzicht, leuke herinnering en een lekke band. Drie volle dagen is wel voldoende om de sfeer te proeven van het eiland, na een week heb je echt alles wel gezien. We gingen verder richting Suriname. Mocht je interesse hebben in een weekje op het eiland; Mayra en Roelofs plek is echt een aanrader: +31629733920.